Nyheter

Rahm om att komma till Leksand: ''Känns nästan som hemma'' Foto: Jessica Ström/Pic-Agency

Rahm om att komma till Leksand: ''Känns nästan som hemma''

onsdag, 28 februari 2018 17:49

Han presenterades den 14 februari och gjorde debut två dagar efter ankomsten till Leksand. Två veckor senare har Robin Rahm stått samtliga fyra matcher, vunnit alla fyra och endast släppt in fyra mål på 114 skott. Nu är det dags att lära sig lite mer om honom.

Man kan lugnt konstatera att Robin Rahm har fått en kanonstart i Leksandströjan. Den naturliga frågan är förstås vad han själv känner om sin start?
– Det har varit väldigt skönt att få komma in och vinna direkt. Jag fick hoppa in omgående med tanke på skadan på Tex och fick en bra start där mot Pantern. Framför allt skönt med full pott mot lag som man haft svårt för (Almtuna, Tingsryd och AIK reds.anm.). Jag kommer inte ihåg senast jag var med och vann borta mot Almtuna, det spelar ingen roll om dom är i toppen eller botten: de är alltid svåra hemma och vinsten mot AIK var väldigt viktig.

Redan två dagar efter att han kom till Leksand stod alltså Rahm mellan stolparna, vilket inte är allt för vanligt. Han är dock van vid att stå många matcher.
– Det blev snabba ryck, men jag har spelat mycket i år så matchvanan har jag haft med mig hela säsongen. Jag har stått alla matcher i Danmark och det måste vara det högsta antalet matcher jag haft i karriären så det har varit en väldigt nyttig erfarenhet. Jag tror att vi har haft två eller tre back-to-back i år och jag har aldrig spelat båda matcherna förut. Det har varit viktigt att lära sig att ställa om och nollställa sig inför en ny match.

Tittar på mycket video: "Hjälper mig"

I Danmark hade han ingen målvaktstränare, men däremot en tät kontakt med AIK:s målvaktstränare Stefan Persson som varit till stor hjälp.

– Han har kollat på alla matcher och skickat över videomaterial till mig, vilket varit till stor hjälp.

Han gillar att vara väl förberedd och ha koll på motståndarlagen inför matcherna, så det blir en hel del videotittande som matchförberedelse, där är förstås en målvaktränare en värdefull tillgång.

– Jag vill gärna se hur lagen spelar så man har med sig deras styrkor och svagheter i bakhuvudet. Det hjälper mig ganska mycket med tanke på vilken spelstil jag har. Det hjälper mig i snacket med försvaret om vad vi ska se upp med och andra små detaljer.

Sedan Rahm kom in i gruppen har laget vunnit fyra raka matcher, vilket förstås är något som underlättar när man är ny i ett lag.

– Det har gått snabbt och jag har kommit bra in i gruppen. Jag har fått tid att anpassa mig och kan hjälpa till med mycket snack ute på isen. Innan jag kom så har jag tittat en del på hur Leksand spelar för att se hur jag kan vara med och bidra i mitt spel och med mitt snack.

Vid tiden för samtalet har han varit i Leksand i två veckor och därmed hunnit landa någorlunda. Något som han kan slå fast är att han trivs bra i byn och föreningen.
– Jag bor i en stuga ute på Leksand Strand och det känns väldigt bra. Det känns nästan som hemma, eftersom jag är från Torsby. Jag har varit runt och bott i flera storstäder men jag har inga problem med att bo här eftersom jag kommer från en liten ort från början. Allt har sin charm!

Leksand har varit aktuellt tidigare - men aldrig blivit av: "Var på tiden"

Rahm har haft en turbulent karriär som kantats av en tvåårig dopingavstängning och dessutom var det struligt i AIK där han spenderade två och en halv säsong innan han fick lämna.
– Det har ju gått upp och ner men jag tycker att jag har hittat bra stabilitet de senaste åren. När jag kom till AIK och fick börja jobba med Persson och fick lägga upp en gameplan så lärde jag mig väldigt mycket. Det har hjälpt mig att hålla en bättre jämnhet, förut var det mycket höga toppar och djupa dalar.

Hur gick dina tankegångar när Leffe hörde av sig?
– Det kändes väldigt intressant direkt när Leksand hörde av sig. Innan jag drog till Danmark var det ett par Hockeyallsvenska klubbar som hörde av sig, men det var ingen som var av intresse för mig. Jag vill vara i en klubb som har stora ambitioner och som ställer höga krav, det passar mig bäst så det kändes rätt direkt när Leksand hörde av sig.

Han berättar även att han hade kunnat hamna i Leksand redan tidigare, men att det aldrig blivit av. 

– Ja, det har faktiskt varit på gång många gånger genom åren. Men nu passade det bra för båda parter och det kändes helt rätt. Det var på tiden.

Tre matcher kvar: "Finns bra förutsättningar"

Det drar ihop sig och nu återstår det endast tre matcher av grundserien. Rahm har en bra känsla inför slutskedet av säsongen.
– Det känns väldigt bra, vi är på rätt spår och har skapat oss bra förutsättningar efter de senaste vinsterna. Tingsrydsmatchen kanske inte var jättebra men vi hittar ändå en väg att vinna och vi har fyra linor som går i bräschen. Vi visar väldigt bra attityd, framför allt mot AIK där vi pumpar på riktigt bra efter de första minuterna. Det känns väldigt positivt och intressant.

Vad tror du om lagets chanser att ta sig långt?
– Det finns absolut bra förutsättningar för oss. Vi har ett väldigt bra lag. Jämfört med när jag var i AIK känns det mer positivt, vi har många killar som varit med förr och som vet vad som krävs. Men alla behöver höja sig lite extra om man ska kunna ta sig hela vägen, alla behöver hitta slutspelsformen.

Under tiden i Danmark har Rahm hunnit se ett flertal matcher från såväl SHL som HockeyAllsvenskan.
– Jag har flera vänner som spelar i de ligorna så det är alltid kul att kolla. Jag har sett både bottenlagen och topplagen. Vid eventuellt möte mot ett SHL-lag måste vi nog upp någon nivå till, eftersom de spelar i en bättre serie och får chans att spela lite bättre hockey hela säsongen. Men sedan är det ju en annan sak i ett kval, när de underifrån kommer med vinster i ryggen medan SHL-laget förlorat många matcher under säsongen. Sådant sitter alltid i mentalt, så det kan hända mycket.

Avslutningsvis får Robin Rahm chansen att skicka en hälsning till våra supportrar:
– Det är bara att fortsätta med det grymma stöd som vi får varje match. Det är fantastiska supportrar i Leksand och vi behöver er här i slutet. Ni lyfter oss ännu mer!

Redaktionen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

  1. Nyheter
  2. Video
  3. Bilder
  1. Shop
  2. Tävling
http://superstars.nu/images/LLassas.jpglink
« »

Tavlingsbanner 311x206 png

  1. Bli medlem

Bli Medlem 311x206

  1. Resor

Resor 311x206

Vår vision:
Att organisera alla Leksandssupportrar och skapa en stark gemenskap med stolthet för färgerna, där varje match innebär fest och glädje med fullsatta läktare.