Nyheter

Efter OS - nu vill Elin Lundberg gå långt i slutspelet: ''Allt kan hända'' Foto: Ronnie Rönnkvist/Skrivsmedjan

Efter OS - nu vill Elin Lundberg gå långt i slutspelet: ''Allt kan hända''

onsdag, 28 februari 2018 15:03

Damlagets Elin Lundberg har varit föreningen trogen i över tio år och hyllades i höstas för 300 spelade matcher. För superstars.nu berättar hon om kärleken till byn och föreningen, sitt OS-äventyr, hyllar backtalangen Maja Nyhlén Persson och berättar vilken betydelse såväl ekonomisk som läktarmässig stöttning har.

Elin Lundberg är, tillsammans med backpartnern Maja Nyhlén-Persson, nyligen hemkommen från OS. En upplevelse som förstås var något utöver det vanliga.
– Det var sjukt häftigt och det största man har gjort. Det går typ inte ens att beskriva och jag är väldigt glad att jag fick åka. Vi åkte dit redan den 31:a januari så vi var där ganska länge. Vi var i OS-byn några dagar innan vi åkte iväg på träningsläger där vi mötte Sydkorea och Ryssland, sen var vi tillbaka i OS-byn precis innan turneringen började.

Damlandslaget delade by med herrarnas hockeylandslag och ett par andra svenska idrottare, såväl lag som individuella idrottare.

– Herrarna kom dit ganska sent, men de bodde också där. Annars var det båda curlinglandslagen, Nils van der Poel (skridskoåkare), Anita Östlund (konståkerska) och sådana som jobbar för SOK som bodde där.

OS även på fritiden: "Kunde hålla oss sysselsatta"

När man själv är mitt uppe i ett OS finns det kanske inte jättemycket tid över till att se andra tävlingar på plats, men en del blev det åtminstone berättar Elin.

– Man hann ju med att se litegrann när vi hade fritid, då fanns det mycket att välja mellan. De flesta åkte upp till bergen i en eller två dagar i alla fall och såg längdskidor, skidskytte och även slalomtävlingarna. Sedan var jag och tittade på curling och så såg vi på Tre Kronor. Vi kunde hålla oss sysselsatta i alla fall!

För Elins del blev det lite skiftande speltid i sin första OS-turnering men hon kunde trots det noteras för ett mål och två assist på sex matcher.

– Efter förutsättningarna så tycker jag att det gick rätt bra. Det är alltid så att man önskar mer speltid, men jag visste ju att det är tuff konkurrens med många bra tjejer. Sedan är det aldrig lätt att hoppa in så där någon gång ibland och blanda det med att spela längre och oftare. Men överlag är jag nöjd med min egen insats.

Med sig i den svenska truppen hade hon talangen Maja Nyhlén Persson som alltså fick göra OS-debut redan som 17-åring. Elin är mäkta imponerad över sin backkollega.

– Det var väldigt kul att få åka dit med någon hemifrån. Hon är så jävla cool, det känns som att hon redan är så van vid allting. Det är en väldigt bra hockeyspelare och jag är glad att jag fick åka iväg och uppleva det här tillsammans med henne. Hon har många OS kvar, så hon har mycket som väntar.

Kärleken till Leksand: "Något magiskt med den här lilla byn"

Hon är uppvuxen i Malung men har spenderat över tio år i Leksand där hon dessutom tidigare den här säsongen passerade 300 matcher i Leksandströjan.
– Ja det känns väl som att jag varit här i 100 år nu, haha. Nej men jag trivs jättebra både i byn och föreningen. Jag kan inte riktigt sätta ord på vad det är, men det är något magiskt med den här lilla byn som gör att jag trivs så himla bra. Det finns en helt enorm passion, inte bara för hockeyn utan även för bygden. Man kan säga att vi är lite patriotiska här och värnar om det som är bra och fint, det är så familjärt. Jag kommer ju från Malung så det är kanske inte jättestor skillnad på storleken, även om Leksand kanske är lite större.

Elin sitter på ett utgående kontrakt, men om hon själv får välja stannar hon mer än gärna kvar i föreningen. Nu har hon även ett hus i Leksand.
– Vi har precis flyttat in i ett nytt hus, så jag hoppas att vi får bo där ett litet tag. Sedan får framtiden utvisa hur det blir, inget är hugget i sten. Mitt kontrakt går ju ut i april, men jag stannar gärna kvar om jag får.

I helgen är det dags för omstarten av SDHL. Fyra matcher återstår av grundserien och samtliga spelas hemma i Leksand.
– Ja precis, vi möter Luleå och Modo i helgen och sedan är det två matcher mot Brynäs kvar nästa vecka. Det gäller att få en bra känsla inför slutspelet och att vi gör det vi är bra på. Vi ska inte göra det så svårt utan försöka hålla det enkelt och spela vårt spel.

Vad tror du om era chanser att ta er långt i slutspelet?
– Allt kan hända i ett slutspel. Det är väldigt viktiga matcher för alla och det är små marginaler som kan avgöra. Det är väl det som är charmen också. Vi vet ju att vi kan slå alla lag, så det självförtroendet har vi med oss i ryggsäcken. Det har varit matcherna mot de sämre rankade lagen som vi haft det svårast i, medan vi gjort det bra mot de som är bättre. Vi har anpassat spelet lite för mycket efter motståndarna och lagt oss mer på deras nivå, det är just att hålla en jämnare nivå som vi har pratat om ska bli bättre. Det är samtidigt en styrka att vi vet att vi kan spela riktigt bra hockey.

"Jag hoppas att vi ses i Tegera"

Leksand Superstars har en insamling där vi uppmanar folk att skänka pengar till damlaget vid varje vinst som laget tag. I fjol uppgick den summan till 10.000 kronor och det ser ut att bli minst lika mycket i år. 
– Det är jättepositivt och vi är väldigt tacksamma, det är klart att alla pengar gör skillnad. Damhockeyn är en relativt ny sport och det finns behov av ekonomisk hjälp för att det ska fungera och för att vi ska kunna satsa och utveckla hockeyn. Så alla medel och bidrag är guld värda för att vi ska kunna ta ett steg till. 

– Leksand är ett stort varumärke generellt och jag hoppas att fler företag kan se vinningen i att även stötta oss och gå i bräschen för en större jämställdhet inom idrotten.

Elin avslutar intervjun med att skicka en hälsning till supportrarna inför de avslutande hemmamatcherna och det stundande slutspelet:
– Jag hoppas att vi ses i Tegera! De som är där hela tiden och stöttar är vi oerhört glada för. Sedan hoppas jag att ännu fler kommer till Tegera och kollar på lite damhockey, för det finns riktigt bra spelare i serien. Det är många toppspelare från hela världen som kommer nu efter OS och spelar i SDHL också, så det kan vara både roligt och lärorikt att komma och titta. Sedan betyder det väldigt mycket för oss också att få stöd i ryggen, säger hon.

För att skänka pengar till damlaget Swishar du valfri summa till 123 123 72 13 och märker betalningen med "damvinst".

Redaktionen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Återstående grundseriematcher:
Lör, 3/3 kl. 14.00: Leksand - Luleå 
Sön, 4/3 kl. 13.00 Leksand - Modo
Onsd, 7/3 kl 19.00 Leksand - Brynäs
Sönd, 11/3 kl. 13.00 Leksand - Brynäs

Bild 1 Foto: Jessica Ström/Pic-Agency
  1. Nyheter
  2. Video
  3. Bilder
  1. Shop
  2. Tävling
http://superstars.nu/images/LLassas.jpglink
« »

Tavlingsbanner 311x206 png

  1. Bli medlem

Bli Medlem 311x206

  1. Resor

Resor 311x206

Vår vision:
Att organisera alla Leksandssupportrar och skapa en stark gemenskap med stolthet för färgerna, där varje match innebär fest och glädje med fullsatta läktare.