Nyheter

En ännu större och starkare supporterklubb

fredag, 18 september 2015 14:00

Projektet initierades redan 2004 och har av olika anledningar legat på is i omgångar, men nu är vi äntligen i mål. Nu kan vi med stor glädje förkunna att En Stor Stark förvandlas från teori till verklighet, något som kommer att märkas av nu direkt.
- Det känns otroligt roligt att det äntligen är i land, men det finns fortfarande mycket jobb kvar innan vi är där vi vill vara, konstaterar Superstars VL Martin Jönslars-Eriksson. 

En stor stark är arbetsnamnet på ett projekt vars ändamål och syfte är att samla samtliga supportergrupperingar och föreningar kring Leksands IF ishockey till en och samma förening under ett och samma namn.
2004 initierades projektet av Leksand Superstars och arbetet har av olika anledningar i omgångar legat på is. Inför säsongen 2013-2014 beslutade styrelsen för Leksand Superstars att arbetet med projektet skulle återupptas och nu är det slutfört. Projektet har stöd hos Leksands IF som delar synen på de fördelar en samordning av föreningarna och grupperingarna kring Leksands IF innebär.
Vi blir starkare tillsammans
Vår övertygelse är att vi blir starkare tillsammans och det är denna tanke som ligger till grund för hela projektet. Att vi kan dra nytta av en stor och välorganiserad förening, bland annat i olika förhandlingar med såväl ligan och Leksands IF som motståndarklubbar och olika samarbetspartners. Att vi ökar förutsättningarna för en effektivare verksamhet där vi kan ge våra medlemmar en högre service med fler och bättre förmåner som i sin tur ökar medlemsvärdet.
- Styrkan i de flesta förhandlingar sitter i antalet, ju fler vi är ju starkare blir vi. I förhandlingar med klubbar och liga om förmåner och påverkan på beslut är våra åsikter och önskemål betydligt tyngre om man har en stor grupp bakom sig. Vi ökar i attraktion bland diverse samarbetspartners för köp av våra produkter och tjänster eller riktade förmåner om vi kan påvisa ett större presumtivt kundunderlag. Det här har varit en dröm under en lång tid att få till en organisationsstruktur som vi alla gemensamt kan arbeta efter så vi ökar våra möjligheter att växa och stärka det lokala engagemanget. Jag är mycket glad att kunna konstatera att vi nu rott detta i hamn, säger föreningens ordförande Torbjörn Olsson. 

Tanken är att tydliggöra och förenkla
Mångfalden inom supporterverksamheten är en av Leksands IF:s styrkor. Att klubben har representation av supportrar var i landet man än spelar är både fantastiskt och underbart, men skapar samtidigt en viss problematik. Många grupperingar och föreningar med olika namn skapar förvirring hos den potentiella medlemmen, som till exempel: varför finns det så många olika grupperingar/föreningar, konkurrerar de med varandra, vart ska jag bli medlem någonstans, vad har de att erbjuda mig? Med mera, med mera. Med en förening tydliggör vi budskapet och eliminerar dessa frågeställningar och förenklar för den enskilda personen att ta beslutet att bli medlem.
Att centralisera delar av de arbetsuppgifter och ansvarsfrågor som är förenat med att driva en förening eller gruppering gör arbetet effektivare, lättare och roligare. Att ha roligt är viktigt för att få folk att engagera sig och vara med och driva verksamheten framåt. Det är ineffektivt och ett resursslöseri att var och en av föreningarna/grupperingarna ska sitta med egna system och ansvariga för hantering av exempelvis medlemmar, ekonomi med mera.

Självbestämmanderätten försvinner inte
Att centralisera och samordna verksamheterna ska inte på något sätt innebära att självbestämmanderätten försvinner. Tvärtom ska det leda till att den underlättas genom minskad arbetsbörda. Att var och en kan fokusera sina krafter på det som är roligt, som att organisera supportrarna i olika aktiviteter som resor och andra festligheter i stället för att lägga tid och resurser på formalia.
- Vi vill bygga en organisation där det ska vara så enkelt som möjligt för leksingar runt om i landet att annordna resor och andra evenemang som på olika sätt bidrar till Leksands IF i slutändan. Vi har en centralorganisation häruppe i Leksand som kan sköta de mer administrativa delarna, så att resterande kan fokusera på de roligare delarna i supporterlivet, säger Martin Jönslars Eriksson. 

"Men alltså, vad innebär detta då?"
En befogad fråga då vi förstår att det hela kan te sig lite rörigt för den oinsatte. Men det är inte särskilt svårt. Vi kommer med start omedelbart att dela in Sverige i olika regioner som i sin tur har flera residensområden. Detta gör att det blir väldigt enkelt för en "ny" supporter att finna vilken lokalavdelning han ska vända sig till.
Konkret exempel: Östgötaleksingar blir nu Östergötland och faller in under LSS Sydöst tillsammans med Gotland och Småland.
Detta kommer alltså att göra helheten mer lättöverskådlig, vilket vår webbplats är ett bra exempel på. Nu kan en medlem med enkelhet se de olika regionerna och residensområdena under fliken "Regioner" här ovanför.
Denna flik är för övrigt under arbete nu och kommer att kompletteras med olika flikar såsom bildgallerier och resor för varje enskilt residensområde. Tills detta är färdigt kommer vi att länka till nyss nämnda på de startsidor för varje enskilt residensområde, som redan är uppe.
- Såväl siten som bokningssystemet och andra tekniska hjälpmedel kommer uppdateras allteftersom. Tanken är att det ska bli så överskådligt som möjligt och att det i sin tur ska underlätta för supportrar att hitta till rätt region och residensområde, förklarar Martin.

Vi söker lokalambassadörer
Vi vet att det finns leksingar i stort sett i varenda ort i Sverige, och vår ambition är att hitta dem och göra dem till ambassadörer för föreningen lokalt i sin hemort. Vi har som mål att genom projektet dela upp Sverige i regioner för att öka och samordna det lokala engagemanget och skapa effektiva kommunikations- och beslutsvägar. Inom regionerna ligger också självbestämmandet i vilka aktiviteter man önskar skapa för den aktuella regionens medlemmar, med stöd från centralorganisationen.
Om du känner dig träffad och kan tänka dig att vara en lokalambassadör, eller vet någon annan som skulle passa som det, skulle vi vilja att du hör av dig till vår supporteransvarig Eric Åström via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Redaktionen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Bild 1 Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5
  1. Nyheter
  2. Video
  3. Bilder
  1. Shop
  2. Tävling
http://superstars.nu/images/LLassas.jpglink
« »

Tavlingsbanner 311x206 png

  1. Bli medlem

Bli Medlem 311x206

  1. Resor

Resor 311x206

Vår vision:
Att organisera alla Leksandssupportrar och skapa en stark gemenskap med stolthet för färgerna, där varje match innebär fest och glädje med fullsatta läktare.